Hoe zien VS ons land? Elke Pattyn bezoekt ambassadeur

De laatste tijd is België, en bij uitbreiding Europa, wereldnieuws. De terreuraanslagen en de link met België heeft ons land heel wat imagoschade bezorgd. Daarnaast was er de vluchtelingencrisis die Europa bij de keel greep. Maar hoe staan de Verenigde Staten nu tegenover ons klein land na de gebeurtenissen van afgelopen maanden? En wie zouden de Belgen kiezen als nieuwe president van de States? VTM NIEUWS-anchor Elke Pattyn vroeg het aan Johan Verbeke, de ambassadeur van België in de Verenigde Staten.

Verbeke is sinds twee jaar de Belgische ambassadeur in de VS. Hij is deze week in het land voor een aantal ‘diplomatieke contactdagen’, maar verblijft de rest van het jaar in Washington. Hij is dan ook als geen ander op de hoogte over hoe de Amerikanen denken over ons land.

“Belgen kiezen voor Hillary”
Dit jaar vinden in de Verenigde Staten de belangrijkste verkiezingen ter wereld plaats. Het belooft een felle strijd te worden tussen de Democraten en de Republikeinen. Bij de Democraten is Hillary Clinton nog lichtjes favoriet, maar Bernie Sanders komt stevig opzetten. Aan Republikeinse zijde leidt de omstreden Donald Trump. “Maar die peilingen willen niets zeggen”, aldus Verbeke. “Het echte spel moet nog beginnen.”

Maar wie zou de nieuwe president worden als de Belgen het voor het zeggen hadden? “Een Belg is een voorzichtig persoon. Dat zou betekenen dat de Belgen voor Hillary Clinton zouden kiezen. Ze heeft veel bewezen in haar politieke carrière en maakte een goede indruk als minister van Buitenlandse Zaken.”

“Imagoschade is als koortsopstoot”
Elke Pattyn sprak met de ambassadeur ook over de imagoschade die ons land opliep nadat bleek dat er een link was tussen de aanslagen in Parijs van 13 november en ons land. In heel wat internationale media werd ons land verweten “de broeihaard van terreur te zijn”. In een reportage op de Amerikaanse nieuwszender CBS werd België gisteren nog met de grond gelijk gemaakt.

“Het is allemaal een beetje overdreven. Ik heb niet zo’n erge dingen gelezen over België. Ik kan u verzekeren dat de mensen van Homeland Security zich bijna excuseerden voor zulke berichten. Die zeggen zelfs tegen me dat ze zeer goed hebben samengewerkt met de Belgische veiligheidsdiensten. Maar er is wel degelijk een imagoschade, maar die kan, net zoals een koortsopstoot, van korte duur zijn.”

“Verbijsterd over aantal vluchtelingen”
Europa krijgt sinds vorig jaar te maken met de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. “In West-Europa was er een opendeurpolitiek en dat waarderen de Amerikanen wel. Er zijn er zelfs heel wat die met verbijstering kijken naar hoeveel vluchtelingen wij opnemen. In Amerika heerst er meer een ‘afsluitmentaliteit’. Daarnaast is er de volledig onterechte vergelijking tussen vluchtelingen en terroristen. Die mix van omstandigheden leidt ertoe dat Amerikanen zeer huiverachtig staan tegenover de opname van vluchtelingen.”