Dossier Terreur in Parijs

VS vinden 'Belgistan' kweekvijver terreur

De grote Amerikaanse nieuwszender CBS heeft gisteravond een reportage uitgezonden over België. Hun analyse is verpletterend: België is een kweekvijver voor terroristen, door een beleid dat compleet faalt. Mensen krijgen de nationaliteit terwijl ze niet eens de taal spreken, waardoor heel Molenbeek Arabisch spreekt, en de politie er geen vat op krijgt. Dat beeld kregen miljoenen Amerikanen van ons land.

De Amerikaanse journalist Vladimir Duthiers reisde voor een reportage over terreur en Syriëstrijders naar ons land. Hij bezocht Molenbeek en praatte met een moeder van een Syriëstrijder. Hij was te gast in een nieuwsshow op CBS. “België wordt gezien als het belangrijkste land in het westen dat door IS wordt geviseerd. En er worden de meeste rekruten gevonden om te gaan vechten in Syrië en Irak. Het land staat bij velen in Europa bekend als 'Belgistan'. Er zijn zes verschillende regeringen in België. En dan heb je al de verschillende politie-eenheden die die gemeenschappen vertegenwoordigen. In veel gevallen praten die niet met elkaar.”

CBS is een grote Amerikaanse nieuwszender met een goede reputatie, maar in het verslag scheert de journalist Molenbeek en België wel over dezelfde kam en gaat hij ietwat kort door de bocht. “Iets interessants over Molenbeek en België in het algemeen: niemand sprak Frans of Nederlands, bijna iedereen sprak Arabisch.”

Duthiers ging ook naar Saint-Denis, de Parijse buitenwijk waar enkele terroristen zich na Parijs schuilhielden. Maar die wijk is totaal niet te vergelijken met Molenbeek volgens de journalist. “De sfeer in Molenbeek is compleet anders. Ik voelde overal ogen, mensen bekeken ons en waren agressiever. Molenbeek deed me erg denken aan Queens in New York.”

"Rondje 'België bashen'"
“Dit verslag is het zoveelste rondje ‘België bashen’, zegt VTM NIEUWS-journalist Faroek Ozgünes. “We hadden al een slechte reputatie en we zijn nu stilaan de rioolput van de wereld. Heel wat beweringen zijn kort door de bocht, maar hij heeft wel één punt: de politie in Brussel is enorm versnipperd. Bij ons zijn er 19 korpsen met zes grote politiezones. Ter vergelijking: in New York is er één politiekorps. Dat is iets waar we werk van moeten maken.”

In de reportage is de journalist ook snoeihard, “maar de politiediensten zijn erg blij met de samenwerking met België. Ook in diplomatieke kringen zijn ze blij met de samenwerking.”

Bekijk hier de volledige reportage: