Dossier Vluchtelingencrisis

Michel over de rooie in Europees parlement

Louis Michel is gisteren in woede uitgebarsten in het Europees parlement, waar de Deense ministers een uur uitleg hadden mogen geven over de plannen om vluchtelingen hun geld en juwelen af te nemen aan de grens. Volgens Michel was het onaanvaardbaar dat na die uiteenzetting het parlement amper de kans kreeg om vragen te stellen en met de Deense ministers te debatteren. “Dit schijndebat is een schande”, fulmineerde Michel.

"Dit schijndebat is schandalig. Ik ben beschaamd dat ik hier aan heb deelgenomen. Het is geen democratisch debat", maakte hij zich meer dan kwaad. En hij ging door: “De antwoorden van de Deense ministers zijn absoluut onvoldoende. Ze zijn een regelrechte schending van de Europese waarden en verdragen.”

Een en ander ging over het beleid dat Denemarken wil volgen rond vluchtelingen. Zo zouden vluchtelingen aan de grens hun geld en hun juwelen moeten afgeven. De politie zal daarbij zelf bepalen wat ze mogen houden omdat het emotionele waarde heeft. De vader van onze premier vindt de maatregel een schande. De Deense ministers van Buitenlandse Zaken en Migratie hebben meer dan een uur uitleg mogen geven, maar de parlementsleden hebben daarna nauwelijks vragen mogen stellen. Waarop Michel helemaal over de rooie ging.

Michel senior beschuldigde de voorzitster van het parlement er ook van een echt debat tegen te houden omdat ze zelf lid is van de extreemrechtse partij van de Hongaarse premier Orban, die ook hard optreedt tegen asielzoekers. Zij antwoordde dat Michel te ver ging en ze dreigde hem uit het parlement te gooien.