Stakingen leggen Frankrijk lam

In Frankrijk vinden vandaag twee grote stakingen plaats waarbij taxichauffeurs, ambtenaren, onderwijspersoneel en luchtverkeersleiders het werk neergelegd hebben. Door de chaos is het verkeer in en rond Parijs zwaar verstoord en werd een op de vijf vluchten geschrapt.

De staking van de Franse taxichauffeurs is gericht tegen omstreden vervoersdiensten als Uber, dat ook in ons land zwaar onder vuur ligt. Meer dan duizend taxichauffeurs kwamen in Parijs op straat, wat voor de nodige hinder zorgde. Uiteindelijk greep de politie in en werd de ring in twee richtingen onderbroken.

Tegelijk demonstreren 5,6 miljoen ambtenaren voor een verhoging van de koopkracht, en komen onderwijzers de straat op tegen een hervorming van het secundair onderwijs. Ook de luchtverkeersleiders staken mee, en dat zorgde vooral op de luchthavens van Charles de Gaule en Orly in Parijs voor hinder. De algemene directie van de burgerluchtvaart had daarom preventief gevraagd 20 procent van de vluchten te annuleren.

Bij de betogingen in Orly werden vandaag ook twee betogers aangereden door een busje dat door een blokkade wou raken. Een van hen raakte daarbij zwaargewond.