Baardplakkers Toetanchamon vervolgd

De Egyptische justitie sleept acht museummedewerkers voor de rechter vanwege de beschadiging aan het wereldberoemde dodenmasker van Toetanchamon. Meer dan een jaar geleden brak de baard van het masker af en werd het daarna slordig herplakt met lijm.

Het gaat om de gouden baard van het masker, dat in 1922 door de Britse archeologen Howard Carter en George Herbert werd ontdekt. De baard zou in augustus 2014 zijn losgekomen tijdens een schoonmaakbeurt. Museummedewerkers hebben die daarna amateuristisch terug vastgemaakt werd met snel drogend epoxyhars.

Deze stuntelige reparatie kwam in januari 2015 aan het licht. Door de snelle reparatie was er tussen het gezicht en de baard van het masker immers een gele doorschijnende laag te zien. Verder zaten er ook krassen op het meer dan 3.300 jaar oude masker. Een klodder lijm was op het gezicht terechtgekomen en door één van de medewerkers verwijderd met een schraper. 

Nu moeten de museummedewerkers zich verantwoorden voor de rechtbank. De aanklager beschuldigt de acht van "grote nalatigheid". Onder de beschuldigden zijn ook de toenmalige directeur van het Egyptisch museum en de chef van de restauratieafdeling. Een team van Duitse experts heeft de restauratie ondertussen afgerond.  Het archeologisch topstuk wordt nu opnieuw tentoongesteld.