Dossier Terreur in Parijs

"11 aanslagen zoals Parijs verijdeld"

Het voorbije jaar zijn in Frankrijk verschillende aanslagen zoals die van Parijs verijdeld, bevestigde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zondag in een uitzending van France 5. Hij heeft het over "elf aanslagen die werden verijdeld, zes sinds de lente", waaronder een moordpartij op straat en een aanval op een concertzaal.

Dat was ook de werkwijze die gehanteerd werd op 13 november 2015 in Parijs, waarbij 130 mensen omkwamen. Die terreuraanslagen werden later geclaimd door IS. Volgens Cazeneuve was een aantal aanslagen gepland door diegenen die uiteindelijk op 13 november toesloegen.

Meer details over de verijdelde aanslagen gaf de minister niet. Het interview zondag handelde over de vraag of de noodtoestand moet verlengd worden, zoals de Franse regering graag zou willen. De bijzondere maatregelen lopen normaal eind februari af. Volgens Cazeneuve is het verlengen van de noodtoestand nodig in de strijd tegen het terrorisme, maar blijft het een uitzonderingsmaatregel. Hij wees erop dat nog niet alle aanslagplegers van Parijs gevat zijn.