Dossier Terreur in Parijs

Niet Abaaoud maar Benghalem brein Parijs?

De Fransman Salim Benghalem en niet Abdelhamid Abaaoud zou het brein zijn achter de bloedige terreuraanslagen van november in Parijs. Dat is de overtuiging van onderzoekers van het Amerikaanse Terrorism Research and Analysis Consortium (TRAC), schrijft De Morgen maandag. Benghalem zou zich nog in Syrië schuilhouden en nieuwe aanslagen plannen.

TRAC analyseert voortdurend data van en over extremistische groepen. Op basis van bronnen bij diverse inlichtingendiensten blijkt dat bij alle recente IS-aanslagen in Europa telkens dezelfde organisatoren terugkeren. Directeur Veryan Khan: "Wat bij elke aanslag telkens omschreven werd als één groep of één cel, is feitelijk één grote onderneming, die voortdurend via dezelfde logistieke netwerken terroristen tussen Syrië en Europa laat reizen."

Abaaoud coördinator
Abaaoud, die kort na de aanslagen van 13 november werd gedood bij een vuurgevecht met de politie, is volgens de onderzoekers niet de opdrachtgever van Parijs. Khan: "Abaaoud was ter plaatse de coördinator, maar beschikte volgens onze bronnen niet over de capaciteiten om alleen een zeer professionele aanslag op deze schaal aan te sturen".

Veroordeeld
Het vermoedelijke meesterbrein, Salim Benghalem, werd begin deze maand in Frankrijk bij verstek veroordeeld tot vijftien jaar cel voor zijn aandeel in het ronselen van Syriëstrijders.

Justitie in Parijs zoekt hem ook al voor zijn aandeel in de ontvoering van vier Franse journalisten die in Syrië vastzaten tussen juni 2013 en april 2014. Hij werd hierbij bijgestaan door Mehdi Nemmouche, die in mei 2014 naar Europa werd gestuurd om op Benghalems aansturen een aanslag te plegen op het Brusselse Joods Museum.

Eerder had Benghalem ook al een hand in de aanslagen op Charlie Hebdo begin vorig jaar. In 2011 reisde Benghalem af naar Jemen voor een militaire training. Die reis ondernam hij samen met Chérif Kouachi, die samen met zijn broer Saïd verantwoordelijk is voor de aanslag op het satirische Franse weekblad. Het zou opnieuw op aangeven van Benghalem zijn dat de broers de aanslag beraamden.