Dossier Terreur in Parijs

Belgische strijders in nieuwe IS-video

Islamitische Staat heeft een nieuwe video de wereld ingestuurd, onder de titel 'Kill them wherever you find them'. In de 17 minuten durende video zijn de aanslagplegers van de aanslagen in Parijs te horen en te zien, waaronder de inmiddels overleden Belgische terrorist Abdelhamid Abaaoud. "We zitten al in jullie land. We zullen jullie afslachten in jullie huizen. Dit is een gevolg van het beleid van oorlog van jullie leiders", zegt Abaaoud in de video. 

De videofilm werd gepubliceerd door het Al-Hayat mediacenter, dat de propaganda voor IS verzorgt. Op de beelden, onder de titel "Dood ze waar u hen tegenkomt", zouden vier Belgen, drie Fransen en twee Irakezen te zien zijn. Het zou gaan om dezelfde mensen die eerder al op een poster van IS prijkten, dus inclusief Bilal Hadfi en Abdelhamid Abaaoud.

Een aantal terroristen die deelnamen aan de aanslagen in Parijs komen aan het woord of in beeld, waaronder Abdelhamid Abaaoud (die vijf dagen na de aanslagen werd gedood bij een politieraid), Brahim Abdeslam en Bilal Hadfi. De voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam komt niet aan bod.

Op de beelden is te zien hoe enkele terroristen onthoofdingen uitvoeren en gijzelaars neerschieten. In het Arabisch en het Frans uiten ze bedreigingen tegen "alle landen die deelnemen aan de anti-jihadistische coalitie onder leiding van de Verenigde Staten".

Op de beelden zou ook een foto getoond worden van de Britse premier David Cameron met een onderschrift dat "iedereen die zich aan de kant van de ongelovigen zet, het doelwit van onze zwaarden wordt".