Mazelen in kampen in Calais en Duinkerke

In het vluchtelingenkamp in Calais zijn meerdere gevallen van de mazelen vastgesteld. Ook in het kamp van Duinkerke zouden de eerste gevallen gemeld zijn, al is daar de diagnose nog niet bevestigd door het Franse Artsen Zonder Grenzen. Dat zegt Dirk Vandervelden, een van de vrijwilligers.

Artsen Zonder Grenzen plant een grote vaccinatiecampagne op beide plaatsen. Aangezien dit in overleg moet met de Franse overheid, zal het wellicht nog tot eind deze week duren alvorens deze opgestart kan worden in Calais. In Duinkerke zal het zelfs pas de week nadien kunnen. 

Een vrijwilliger die in het kamp in Duinkerke werkt, beschreef de toestand aan de nieuwsredactie van Qmusic: “Er is een totaal gebrek aan hygiëne in het kamp. De kans is zeer reëel dat er ook nog andere ziektes gaan uitbreken, wij hopen dat er geen slachtoffers gaan vallen want het blijft er wel heel erg koud en vochtig.”

Hoe gevaarlijk zijn de mazelen?
De mazelen zijn een zeer besmettelijke ziekte die tot twee uur lang kan overleven op de handen en op kledij. Zelfs wie ingeënt is, kan de ziekte dus nog overdragen. Patiënten hebben meestal last van koorts, een loopneus en typische rode vlekken. Maar er kunnen ook complicaties optreden zoals een longontsteking of hersenontsteking. 

“Om de verdere verspreiding van deze zeer besmettelijke ziekte tegen te gaan, roepen we alle vrijwilligers op om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Vooral zwangere vrouwen en mensen die niet gevaccineerd zijn tegen de mazelen raden we ten sterkste af om zich de komen weken nog naar het kamp te begeven”, aldus Vandervelden.

Moeten buurtbewoners zich zorgen maken?
Sinds 1985 krijgen in België alle kinderen van 12 maanden een vaccin tegen mazelen. Begin 2015 zette het Agentschap Zorg en Gezondheid nog een campagne op om volwassenen te waarschuwen voor de ziekte. Bij de groep van 20- tot 45-jarigen is de kans reëel dat ze niet of maar een keer gevaccineerd zijn tegen de mazelen.

Wie als kind de mazelen heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen, maar veel volwassenen hebben – door de eerste inenting – nooit de mazelen gehad, waardoor ze dus een risico lopen om de ziekte alsnog te krijgen. Daarom ga je dus best na of je effectief twee keer ingeënt bent. 

Foto: Archiefbeeld