'Snowzilla' eist al 19 levens in VS

Door de zware winterstorm die momenteel woedt in het oosten van de Verenigde Staten zijn al zeker negentien doden gevallen. Dat hebben officiële bronnen gemeld. Meerdere vluchten van en naar het noordoosten van de Verenigde Staten zijn zondag geannuleerd door de winterstorm in de VS. De storm zorgt in de Amerikaanse regio voor aanzienlijke sneeuwval.

De burgemeester van New York Bill de Blasio liet weten dat drie mensen omgekomen zijn toen ze sneeuw aan het ruimen waren. De autoriteiten van North Carolina maakten melding van zes doden, in Virginia en Kentucky kwamen telkens twee mensen om en in Arkansas en Maryland tot slot, viel één dode. "Dit moet iedereen eraan herinneren om voorzichtig te zijn, zeker de mensen die gezondheidsproblemen hebben", aldus de Blasio aan nieuwszender CNN.

"Snowzilla" heeft voor enorme hoeveelheden sneeuw gezorgd op zaterdag: in de hoofdstad Washington was er zaterdagavond 56 centimeter sneeuw gevallen, in Central Park in New York lag er zelfs 64 centimeter sneeuw, een absoluut record. In delen van West Virginia was het sneeuwtapijt zelfs tot een meter dik.

Leven ligt stil
Ondertussen zitten nog steeds 220.000 gezinnen zonder stroom. De autoriteiten hebben de mensen opgeroepen om thuis te blijven, en de rekken in de winkels zijn leeg aan het geraken omdat iedereen voorraden wil inslaan.

Op zaterdag alleen al werden meer dan 5.000 vluchten afgelast en het openbaar vervoer in verschillende steden is volledig stilgelegd. In Kentucky hebben duizenden automobilisten tot 20 uur lang stilgestaan op een autosnelweg.

85 miljoen mensen getroffen
Volgens CNN wonen tot 85 miljoen mensen in de staten die getroffen worden door de storm. Meer dan 2.200 soldaten van de National Guard werden ingezet om de lokale autoriteiten bij te staan.  

"Ergste sneeuwstorm sinds 1922"
Ook onze VS-correspondente Greet De Keyser zit vast gesneeuwd in Washington. “Er is opgeroepen om nog niet op straat te komen, omdat er nog meer dan een meter sneeuw geruimd moet worden. De storm is er een voor de geschiedenisboeken, het is de ergste sneeuwstorm sinds 1922”.

Het ergste lijkt wel voorbij te zijn in de Verenigde Staten. “Vandaag worden de straten vrijgemaakt, morgen komt normaal gezien het openbaar vervoer weer op gang en openen de luchthavens opnieuw. Morgen gaat ook de dooi inzetten want de temperaturen lopen op tot boven het vriespunt.”

Geen vluchten naar VS
Vluchten van en naar Washington, New York of Newark zijn afgelast. Een vlucht die om 10.15 uur had moet vertrekken naar die laatste bestemming is vertraagd naar 17 uur, aldus de website van Brussels Airport. Hetzelfde geldt voor de verbinding Brussel-Philadelphia, die eveneens vertraagd is. In totaal werden zaterdag 5.100 vluchten geannuleerd. Voor zondag zijn dat er al 3.300, aldus de gespecialiseerde website FlightAware.com en verklaringen van de sector.