Dossier President Trump

Al wat je moet weten over Bernie Sanders

Een jaar geleden zag het ernaar uit dat Hillary Clinton met de vingers in de neus de Democratische presidentskandidaat zou worden, maar nu liggen de kaarten opeens heel anders: Bernie Sanders legt de voormalige First Lady het vuur aan de schenen, en laat haar in verschillende peilingen zelfs een eind achterop. Straf voor iemand die schijnbaar uit het niks opdook.

Op haar gloednieuwe Facebook-pagina legt VTM NIEUWS-anchor Elke Pattyn uit waarom Sanders plots zo populair is.

Waarom Bernie Sanders plots Hillary Clinton bedreigt

Posted by Elke Pattyn on Friday, January 22, 2016

Wie is die Sanders eigenlijk?

Van een blitzcarrière was bij Sanders geen sprake. Na enkele jaren waarin hij als timmerman en documentairemaker aan de slag was geweest, sloot Sanders zich in 1971 aan bij de Liberty Union Party. In de daaropvolgende jaren deed hij verschillende keren een gooi naar posities als senator en gouverneur, maar pas in 1981 wist hij zijn eerste grote post te pakken. Hij werd toen burgemeester van Burlington, de stad waar hij nog steeds woont. Later zou hij senator van Vermont worden en zetelen in het Huis van Afgevaardigden.

Buitenbeentje

Vanaf het begin beschrijft Sanders zichzelf als een (democratisch) socialist, waarmee hij tussen de plooien van de Amerikaanse politiek valt: de Republikeinen zijn de conservatieven, de Democraten de liberalen. Als socialist was en is Sanders de vreemde eend in de bijt, en dat beeld cultiveert hij volop.  Zo stelt hij zichzelf graag voor als het alternatief voor Clinton, de establishmentkandidate bij uitstek. Zij maakt al decennia lang deel uit van Washingtons politieke elite, maar Sanders komt van buitenaf. Die perceptie is cruciaal in een tijd waarin ook de Republikeinse stemmers massaal vallen voor de kandidaat die afrekent met de traditionele politieke klasse: Donald Trump.

Uiterst links profiel

Bovendien is Sanders niet bang om radicaal en progressief uit de hoek te komen in heel wat gevoelige debatten. Hij is een voorvechter van het homohuwelijk, verzette zich tegen de oorlog in Vietnam en recenter die in Irak, en wil de macht van de grote banken op Wall Street stevig inperken. Hij is kritisch tegenover Israël en wil de belastingen voor de zware vermogens verhogen. De door Obama ingevoerde algemene ziekteverzekering wil Sanders nog verder uitbreiden en versterken. Stuk voor stuk standpunten die de ware Republikeinen doen huiveren.

Groeiende populariteit

En toch blijkt uit peilingen dat Sanders, als hij de Democratische nominatie binnenhaalt, het met sprekend gemak zou halen van eender welke Republikein – veel makkelijker zelfs dan Clinton. Sanders is nu eenmaal de kandidaat van het gewone volk, en ziet zijn populariteit week na week groeien. Dat is ook Clinton niet ontgaan, die in recente debatten steeds vaker het buitenstaanderimago probeert ontkrachten en zijn radicale ideeën afdoet als onhaalbaar. Maar het lijkt Sanders weinig te deren. In een nieuwe peiling door CNN neemt hij een voorsprong van 8% op Clinton in de staat Iowa, precies daar waar over 10 dagen de eerste voorverkiezingen plaatsvinden.

Als Sanders die voorsprong weet vast te houden, kan het tij snel keren voor Clinton. Dan zou de eens gedoodverfde favoriete al meteen op achtervolgen aangewezen zijn, en heeft Sanders pas echt het momentum mee. De race naar het Witte Huis is bij de Democraten nog lang niet gestreden.