Slovenië beperkt aantal vluchtelingen

Slovenië gaat op zijn beurt een limiet stellen aan het aantal kandidaat-vluchtelingen dat het land binnen mag. Dat deelde de Sloveense minister van Binnenlandse Zaken Vesna Györkös Znidar mee na een bijzondere zitting van de regering in Ljubljana.

"De toegang tot het Sloveense grondgebied zal enkel nog aanvaard worden voor migranten die verklaren dat ze asiel willen aanvragen in Oostenrijk of in Duitsland", zo verklaarde de minister tijdens een persconferentie.

Prikkeldraad
Slovenië zal daarnaast ook de patrouilles intensifiëren aan de 670 kilometer lange grens met Kroatië, die deels met prikkeldraad is afgezet. De maatregelen zullen volgens de minister al meteen in werking treden.

Het relatief kleine Slovenië (2 miljoen inwoners) is een van de belangrijkste transitlanden voor kandidaat-vluchtelingen die via de Balkanroute naar Europa komen. Sinds Hongarije midden oktober zijn grens heeft afgesloten, zijn al meer dan 420.000 migranten in het land aangekomen.

Oostenrijk
De meesten van hen willen verder doorreizen, maar eerder deze week had Oostenrijk aangekondigd dat het een plafond zou instellen op het aantal asielzoekers. Wenen deelde toen ook mee dat het aan de Sloveense grens alle kandidaat-vluchtelingen zou tegengehouden die niet van plan zijn om asiel in Duitsland of Oostenrijk aan te vragen, maar in tegendeel naar Scandinavië of West-Europa willen gaan.