19 doden bij aanslagen aan Somalisch strand

Bij een dubbele zelfmoordaanslag aan een strand in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn zeker 19 mensen om het leven gekomen. Dat zeggen de politiediensten en ooggetuigen. Bij de aanslagen werden een hotel en een restaurant geviseerd. De aanval werd opgeëist door de islamistische militie al-Shabaab.

Een met een explosieven geladen wagen was binnengereden in het Beach View Hotel, aan het strand Lido. Vier mannen openden daarop het vuur in het hotel, zo zegt politiewoordvoerder Ahmed Aloley. "Na de ontploffing zag ik minstens vier gewapende mannen het hotel binnenlopen, en schieten naar mensen binnen en buiten het hotel", zegt ook de ooggetuige Mustafa Elmi. "Ik slaagde erin met lichte verwondingen weg te komen. Maar er zijn mensen die ter plaatse werden doodgeschoten."

Ook in het nabijgelegen restaurant Lido Seafood vond een ontploffing plaats. "We denken dat de tweede ontploffing eveneens door een zelfmoordterrorist werd uitgevoerd", zegt Aloley. Vermoedelijk zijn bij de aanslagen zowel burgers als veiligheidsagenten omgekomen. Intussen is de aanslag via de pro-rebellenzender Radio Andalus opgeëist door de jihadistische organisatie al-Shabaab.

De ordediensten hadden uren nodig om de situatie onder controle te krijgen. De autoriteiten zeggen dat ze de vermoedelijke leider van de aanval hebben opgepakt, aldus de Britse zender BBC.