Zwanger? Blijf weg uit Latijns-Amerika

Zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden kunnen maar beter niet naar Midden- en Zuid-Amerika reizen, waar het zikavirus woedt. Het zikavirus wordt verspreid door muggen en is heel gevaarlijk voor zwangere vrouwen: als zij gestoken worden is er kans dat het kindje misvormd wordt. Buitenlandse Zaken heeft zijn reisadvies officieel aangepast voor 27 landen. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS.

Eerder raadde het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC zwangere vrouwen af om naar 14 landen te reizen. Ook het Instituut voor Tropische Geneeskunde volgde dit reisadvies. Nu heeft ook Buitenlandse Zaken zijn reisadvies aangepast. Viroloog Marc Van Ranst legde eerder vandaag al uit aan VTM NIEUWS waarom zwangere vrouwen hun reis naar daar beter uitstellen.

Om welke landen gaat het?
Op de website van Buitenlandse Zaken staat dat zwangere vrouwen best niet naar de volgende landen reizen: Argentinië, Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustasius en Saba, Barbados, Belize, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Cuba, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Jamaica, Mexico, Nicaragua, Panama, Peru, Paraguay, Suriname, Trinidad en Tobago, Uruguay, Venezuela.

Waarom zo gevaarlijk?
Als je als zwangere vrouw besmet wordt met het zikavirus kan dit gevolgen hebben voor je ongeboren kind. "Dit kan leiden tot een verminderde ontwikkeling van de hersenen en een te klein hoofdje, wat we microcefalie noemen", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Het is heel zeldzaam maar we zien nu dat het in bepaalde streken in Brazilië twintig keer meer voorkomt dan normaal tijdens een zikavirusepidemie." Ook voor vrouwen die zwanger willen worden kan het virus gevolgen hebben.

"Virus stopt niet aan landsgrenzen"

Hoewel het zikavirus slechts in 14 landen is uitgebroken, raadt Buitenlandse Zaken af om naar alle 27 landen van Midden- en Zuid-Amerika te reizen. Ze willen extra voorzichtig zijn want “het virus stopt natuurlijk niet aan de landsgrenzen”, zegt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez.

Voor Belgen die nu in Latijns-Amerika zijn, heeft Buitenlandse Zaken ook advies. “We raden hen aan om een geneesheer te raadplegen en zich zo goed mogelijk te beschermen tegen muggenbeten”, zegt woordvoerder Michael Mareel.

<

Kan je je beschermen?

Hoewel het niet eenvoudig is om je te beschermen tegen het zikavirus zijn er toch enkele voorzorgsmaatregelen die je kan nemen. Zo kan je muggenmelk gebruiken, een lange broek en lange mouwen dragen en dit vooral bij valavond wanneer de muggen het actiefst zijn. Maar uiteraard is dit nooit waterdicht, zegt Van Ranst.

Geen vaccin

Helaas bestaat er nog geen vaccin om je te beschermen tegen het zikavirus. Er is ook nog geen geneesmiddel om de ziekte te bestrijden. Van Ranst verwacht wel dat door de toegenomen besmettingen het onderzoek naar een vaccin intensiever zal worden.