Poetin waarschijnlijk achter moord Litvinenko

De Russische president Vladimir Poetin gaf waarschijnlijk zijn goedkeuring voor de moord op de Russische spion Litvinenko. Dat is de conclusie van een Brits onderzoek dat vandaag werd vrijgegeven. Het onderzoek besluit ook dat de spion moedwillig werd vergiftigd.

Aleksandr Litvinenko diende als officier bij de Russische geheime dienst FSB maar vluchtte in 2000 naar Engeland. Hij stierf in 2006 in een Londens ziekenhuis nadat hij enkele weken eerder was opgenomen met vergiftigingsverschijnselen. Na zijn dood bleek hij vergiftigd te zijn met het radioactieve polonium-210.

Polonium in thee
Britse onderzoekers gaan er sindsdien van uit dat de Russische agenten Andrej Lugovoi en Dmitri Kovtun achter de moord zaten. Zij zouden polonium in Litvinenko’s thee gedaan hebben tijdens een afspraak in het Londense Millennium Hotel. Enkele weken na de dood van Litvinenko werden nog bijzonder hoge radioactieve sporen gevonden op de theepot en in het hotel. 

Litvinenko was voor zijn dood aan het werk aan een onderzoek over Poetin. Op zijn sterfbed beschuldigde hij zelf al de Russische president, maar die ontkende tot nu toe iedere betrokkenheid. 

Extra sancties?
De Britse premier David Cameron bekijkt nu of hij extra sancties kan opleggen aan Rusland. Vanmiddag is de Russische ambassadeur in Londen al op het matje geroepen. Poetin zelf heeft nog niet gereageerd. Het Kremlin heeft eerder al ontkend dat het iets met de zaak te maken had. Bij Buitenlandse Zaken in Moskou noemen ze het onderzoek politiek gemotiveerd.