Dossier Vluchtelingencrisis

Ook Duitsland laat vluchtelingen betalen

Net als in Zwitserland of Denemarken moeten ook in bepaalde Duitse deelstaten vluchtelingen een deel van hun cash geld dat ze bij zich hebben afgeven als ze aanspraak willen maken op steun. Joachim Herrmann, de minister van Binnenlandse Zaken van Beieren, bevestigt in de krant "Bild" dat de praktijk overeenkomt met de procedure in Zwitserland.

"Asielzoekers worden bij aankomst in een opvangcentrum doorzocht op documenten, cash geld en waardevolle bezittingen. Die kunnen in bewaring worden genomen als ze meer dan 750 euro waard zijn", staat te lezen in Bild.

In Baden-Württemberg kan de politie bezittingen van meer dan 350 euro inhouden. Volgens de krant ging het in december om gemiddelde bedragen van "vier cijfers" per persoon. Beieren en Baden-Württemberg voeren hiermee het Duitse recht uit, dat bepaalt dat eerst het eigen vermogen van asielzoekers moet worden aangesproken, zoals dat heet. 

De Duitse minister van Integratie Aydan Özoguz (SPD) zegt in de krant dat iemand die asiel aanvraagt, eerst een beroep moet doen op zijn inkomen en vermogen, zelfs als het gaat om familiejuwelen. "Ook al bestaan er nog hardnekkige vooroordelen, asielzoekers hebben het niet beter dan steuntrekkers", luidde het.

Geen dag te vroeg
Voor N-VA-voorzitter Bart De Wever is de bocht van Merkel net op tijd. Hij noemt het naïef van de Duitse bondskanselier om zomaar alle vluchtelingen welkom te heten in Europa.