Dossier Terreurdreiging

Terreuralarm na spelfout van 10-jarige

In het Britse Lancashire heeft een kleine spelfout van een 10-jarige moslimjongen ernstige gevolgen gehad. De jongen schreef in een opstel dat hij leefde in een “terrorist house” (terroristisch huis), terwijl hij eigenlijk een “terraced house” (rijhuis) bedoelde. De school lichtte meteen de politie in, waarna de jongen verhoord werd en zijn ouderlijk huis volledig doorzocht. Dat meldt de BBC.

Hoewel de feiten al van vorige maand dateren, is zijn familie nog steeds geschokt. “Als de leraar zich over iets zorgen moest maken, dan was het over zijn spelling”, zegt een nicht aan BBC. “Ze zouden een kind dit niet moeten aandoen. Hij is nu bang om nog iets te schrijven en zijn verbeelding te gebruiken.”

"Gevolg van nieuwe wet"
Volgens de Britse Muslim Council is dit helaas geen alleenstaand geval maar een rechtstreeks gevolg van de nieuwe wetgeving die leraars wettelijk verplicht om elk vermoeden van terrorisme onmiddellijk aan te geven. Leraren zouden daardoor hun gezond verstand niet meer gebruiken uit angst om de wet te overtreden.