Dossier Terreur in Parijs

IS eert terroristen met 'glamourposter'

Twee van de daders van de aanslagen in Parijs waren Irakezen. Dat bericht Islamitische Staat (IS) dinsdag in zijn propagandatijdschrijft Dabiq. Het gaat om de twee mannen die in de vluchtelingenstroom met een vals Syrisch paspoort naar Europa waren gekomen en zichzelf opbliezen bij het Stade de France.

IS publiceert in zijn tijdschrift portretten van de negen mannen. Verschillende onder hen dragen het pseudoniem "al-Belgiki" (de Belg) of "al-Faransi" (de Fransman), terwijl twee "al-Iraki" (de Irakees) genoemd worden.

Drie mannen bliezen zichzelf op 13 november op bij het voetbalstadion in de buurt van Parijs. Twee van hen droegen valse Syrische paspoorten bij zich en konden, ook na een oproep tot getuigen, nog niet worden geïdentificeerd.

Opvallend is dat Brahim Abdeslam, de man die zichzelf opblies in een Frans café, wel op de poster staat en de voortvluchtige Salah Abdeslam niet. Mogelijk wijst dat erop dat IS Abdeslam de rug toekeert, omdat hij zijn geplande aanslag in het achttiende arrondissement niet uitvoerde.