IS bevestigt dood Jihadi John

In het jihadistische magazine Dabiq bevestigt IS dat de zogenaamde Jihadi John op 13 november 2015 door een Amerikaanse droneaanval op de stad Raqqa gedood werd. Tot nog toe was er geen zekerheid of de Amerikanen erin geslaagd waren de Britse IS-strijder uit te schakelen.

Jihadi John, die eigenlijk Mohammed Emwasi heette, was een in Koeweit geboren computerprogrammeur die opgroeide in West-Londen maar in 2012 naar Syrië vertrok. In augustus 2014 dook hij ook voor het eerst op in een video waarin hij de Amerikaanse journalist James Foley onthoofde. Ook daarna in verschillende video’s op en werd hij gelinkt aan verschillende onthoofdingen. Door zijn Londense accent kon een Britse mensenrechtenorganisatie Emwasi snel identificeren. 

Geen zekerheid

Jihadi John werd uiteindelijk gedood bij een droneaanval op het Syrische IS-bolwerk Raqqa, al waren de Britten en Amerikanen niet zeker dat de extremist ook echt gedood was. Brits premier David Cameron zei toen dat, mocht Jihadi John omgekomen zijn, “IS een slag in het hart kreeg toegediend.”

Herbekijk ook: