Nederland: iedereen op het (dunne) ijs!

In Nederland is de schaatsgekte nu volop aan de gang. Om 18u30 start de schaatsmarathon in Haaksbergen. En waar het kon, trokken Nederlanders vandaag ook zelf al een paar baantjes op het - soms flinterdunne - ijs.

Niet overal is de ijslaag al dik genoeg maar dat hield vele schaatsliefhebbers niet tegen om toch al een rondje te glijden op het ijs. Dat leverde heel mooie beelden op. Een Nederlander die bij de Friese Rijperkerkerpolder woont, maakte prachtige beelden met zijn drone van een polderlandschap dat dichtgevroren is. Daar kon je vandaag al schaatsen op natuurijs. Volgens sommigen is dat nog net iets specialer dan schaatsen op een aangelegde piste.

Maar niet voor iedereen liep het goed af. Op sommige plekken in Nederland was het ijs toch nog niet dik genoeg, en dat zorgde voor natte broeken.

Eerste marathon
In het dorp Haaksbergen in Twente ligt vandaag het hoogtepunt van de schaatsgekte. Daar startte zonet om 18u30 een grote schaatsmarathon. Het is de eerste keer sinds 2013 dat die marathon gehouden wordt, omdat de vorige winters veel te zacht waren. 

De hele dag lang werd aan de piste in Haaksbergen hard gewerkt om de marathon te organiseren, want pas deze ochtend vroeg werd beslist dat die daar mocht doorgaan. Het belooft een druk bijgewoond spektakel te worden.