Dossier Terreur in Parijs

"België heeft schuld aan aanslagen Parijs"

Nadine Ribert-Reinhart, de moeder van één van de slachtoffers van de aanslagen in Parijs, wil klacht indienen tegen de Belgische staat. In een interview met de Franse zender BFM TV beschuldigt ze België van "nalatigheid" met betrekking tot de opvolging van jihadisten.

Uit het onderzoek naar de aanslagen van 13 november in Parijs, waarbij 130 doden vielen, blijkt dat verschillende daders in Sint-Jans-Molenbeek leefden of de Belgische nationaliteit hadden. "Ik ga samen met onze advocaat vragen om België aan te klagen. Dit heet nalatigheid en achter die nalatigheid zitten families die iemand verloren zijn", aldus de vrouw. 

Volgens haar had de Belgische overheid nog voor de aanslagen kunnen ingrijpen. Haar zoon Valentin, een advocaat, werd doodgeschoten in concertzaal Bataclan.

"Weinig kans op gevolgen"

Minister van Justitie Koen Geens wil liever niet reageren op de zaak, omdat het zo delicaat is. De burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek Françoise Schepmans reageert wel. Zij begrijpt dat de vrouw kwaad is en met veel vragen zit. Maar de kans dat België er echt last mee krijgt, is klein. Dat zegt strafpleiter Johan Platteau.

Lees ook: Wie is wie? De Belgen bij aanslagen in Parijs