Mag Trump straks VK niet meer in?

Een primeur vandaag in het Britse parlement, want daar wordt voor het eerst gedebatteerd over het bannen van één specifiek man: Donald Trump. Aanleiding daarvoor is een petitie waarin al 574,567 Britten aangeven dat ze niet willen dat Trump naar hun land komt. Reden? Trump's racistische uitspraken. Zo wil hij onder andere moslims bannen uit de VS.

Het debat start om 17u30 en zal door heel veel Britten van nabij gevolgd worden. Want al bijna 575.000 onder hen tekenden de petitie van de Schotse freelancejournaliste en activiste Suzanne Kelly, die oproept om Trump niet binnen te laten in Groot-Brittanië vanwege zijn haatpraat. Elke petitie die meer dan 100.000 handtekeningen haalt in het VK, moet naar de Parliament's Petitions Committee, dat beslist of erover gedebateerd zal worden in het parlement. En dat antwoord was 'ja', dus ligt de petitie vandaag in het parlement.

Kan Trump écht geband worden?
De kans is klein dat de Britse politici zullen beslissen om Trump effectief te bannen. Er is ook geen stemronde gepland. Maar het debat is wél een unieke kans voor de politici om hun mening of kritiek te uiten op de Amerikaanse presidentskandidaat. Ze kunnen zeggen wat ze willen, want ze worden beschermd door de parlementaire privilege, waardoor ze niet vervolgd kunnen worden.

Maar het is niet omdat er 'enkel gedebatteerd wordt', dat dit geen gevolgen kan hebben. Sommigen vrezen dat het debat Trump in een slachtofferrol zal steken, wat hem misschien alleen nog populairder zal maken in de VS. 

Trump zelf heeft ook al gereageerd op het geplande debat. Hij dreigt ermee alle huidige en toekomstige investeringen in de VK te beëindigen als hij geband wordt. "Westminster zou een gevaarlijk precedent creëren en een vreselijke boodschap de wereld insturen, namelijk dat het Verenigd Koninkrijk vrije meningsuiting niet respecteert."

Reacties
Enkele Britse politici reageerden al voor het debat begint. "Persoonlijk vind ik het een moeilijke kwestie. Ik denk dat het beste wat we kunnen doen, is lachen met mr. Trump in plaats van een martelaar van hem te maken, want dat is duidelijk wat hij wilt. We moeten hem met argumenten aanvallen want het is duidelijk dat hij de Constitution of the United States niet eens gelezen heeft, waarin staat dat iedeeren gelijk is", zegt Helen Jones, voorzitter van het Petitions Committee en politica bij Labour. David Cameron steunt de petitie niet maar vindt Trump's voorstel om moslims uit de VS te bannen, dom en onjuist. 

Andere petitie
Er zal straks trouwens ook gedebatteerd worden over een tegen-petitie, die oproept om Trump niet te bannen.