Dossier Terreur in Parijs

Marokko arresteert Belg gelinkt aan Parijs

In Marokko is een Belg van Marokkaanse origine gearresteerd die gelinkt wordt aan de terroristen die op 13 november de aanslagen in Parijs pleegden. Dat meldt het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens het Belgische parket zou het gaan om Gelel Attar. De Franse zender M6 verspreidde ook een foto van hem. Het ministerie zei nog dat de gearresteerde in Syrië voor het Al Qaedafiliaal Jabhat al-Nusra heeft gevochten vooraleer over te stappen naar Islamitische Staat (IS).

De link met de aanslagen is nog onduidelijk, maar er is wel degelijk een link met de kamikazes van Saint-Denis. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Nathalie Dyck. Gelel Attar werd in 2015 in ons land al bij verstek veroordeeld voor deelname aan terroristische activiteiten, samen met Chakib Akrouh en Abdelhamid Abaaoud. Na dat proces werd een internationaal aanhoudingsbevel tegen Attar uitgevaardigd. De drie zouden samen ook naar Syrië afgereisd zijn. Bovendien maakte Attar deel uit van het netwerk rond Syrië-ronselaar Khalid Zerkani.

Vorige week raakte bekend dat Akrouh de kamikaze was die zich op 18 november opblies bij een politieactie in een appartement in Saint-Denis. Bij die actie kwam ook Abaaoud om het leven.