1 bus rijken even rijk als 3,6 miljard armen

62 mensen op deze wereldbol zijn tesamen even rijk als de armste helft van de totale wereldbevolking. Onaanvaardbaar, volgens Oxfam. De ngo roept de wereldleiders op tot actie.

Dat er heel wat multimiljardairs op onze wereldbol rondlopen, weet iedereen. Maar het nieuwe rapport van Oxfam is wel erg shockerend. Daar staat in berekend dat in 2015 er 62 superrijken leefden, die in totaal even rijk waren als 3.6 miljard andere mensen, ofwel de armste helft van de hele wereldbevolking. Erger nog is dat de kloof tussen arm en rijk vergroot. Want vijf jaar geleden waren er nog 388 superrijken nodig om de rijkdom van de armste helft ter wereld te evenaren. Vorig jaar waren het er 80. “Het is gewoonweg onaanvaardbaar dat de armste helft van de wereldbevolking niet meer bezit dan enkele tientallen superrijke mensen, die allemaal samen in één bus zouden passen”, zegt Winnie Byanyima, directeur van Oxfam International. 

 Onderstaande grafiek toont een benadering van de toename in rijkdom van de 62 rijkste wereldburgers t.o.v. de armste helft van de wereldbevolking.

 

Ook goed nieuws
Hoewel deze cijfers deprimerend zijn, is er ook goed nieuws. In de periode tussen 1990 en 2010 is het aantal personen dat in extreme armoede leefde, gehalveerd. Het gemiddelde jaarlijks inkomen van de 10% armsten ter wereld steeg met minder dan drie dollar per jaar in de voorbije kwarteeuw. Hun dagelijks inkomen is gestegen met minder dan een cent per jaar. 

Maar wat Oxfam wel benadrukt: als de ongelijkheid tussen verschillende landen niet had gegroeid tijdens die periode, dan hadden 200 miljoen extra personen kunnen ontsnappen uit de armoede. Het hadden er zelfs 700 miljoen kunnen zijn, als de arme mensen meer van de economische groei hadden geprofiteerd dan de rijken.

Actie
Oxfam roept op tot dringende actie om de extreme ongelijkheid tegen te gaan. Eerst en vooral moet er iets gedaan worden aan de belastingparadijzen. Volgens Oxfam zijn 188 van de 201 grootste bedrijven aanwezig in minstens één belastingparadijs. Verder moeten de gunstige fiscale regelingen veranderen, waar rijken nu nog volop van kunnen genieten.