Dossier President Trump

Clinton heeft strijd nog niet gewonnen

Hillary Clinton heeft zich tijdens een televisiedebat zondag tegenover de Amerikanen geprofileerd als de kandidate die het best gewapend is om Barack Obama op te volgen. Tegenkandidaat Bernie Sanders legde haar het vuur aan de schenen.

Het was de laatste keer dat de Democratische kandidaten samen op de scène stonden, voor het begin van de primaries, op 1 februari in Iowa. Op 9 februari zijn er primaries in New Hampshire. In die twee staten zou de senator uit Vermont de gewezen minister van Buitenlandse Zaken op dit moment ingehaald hebben, zo blijkt uit recente peilingen. Op nationaal niveau blijft Clinton wel op kop.

Clintons strategie komt erop neer dat ze zich profileert als kandidate die het meest capabel is om een gepolariseerd land te leiden. De Republikeinen zijn namelijk bijzonder agressief en vastbesloten om de erfenis van Obama ongedaan te maken, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. "We hebben nood aan een president die alle onderdelen van de job onder de knie heeft", zei Clinton.

Ze bekritiseerde het voorstel van Sanders om een publieke en universele ziekteverzekering op te bouwen, zonder privéverzekeringen. Clinton zei dat het gevaarlijk was om de hervorming van Barack Obama "stuk te slaan" en een zodanig gevoelig debat te heropenen.

Meer belastingen voor allerrijksten

"De ziekteverzekering is een recht voor iedere man, vrouw en kind", zei Sanders, die naar eigen zeggen voortbouwt op de visie van Franklin Roosevelt en Harry Truman, twee illustere Democratische presidenten. "Waarom geven we drie keer meer uit dan de Britten, die een universele dekking hebben, of vijftig procent meer dan de Fransen? "

Zijn voorstel zou het federaal budget wel verdubbelen. De ‘socialistische Democraat’ zou dit financieren met nieuwe belastingen, vooral voor de allerrijksten. Zo'n hervorming noemt Clinton onverantwoordelijk.  Toch is het net die ambitieuze "politieke revolutie" die de aanhangers van Bernie Sanders enthousiast maakt. Hij belooft het "lef te hebben" om de farmaceutische industrie en de verzekeringsbedrijven aan te pakken.

Sanders klaagt een "vervalst" economisch systeem aan, gemanipuleerd door Wall Street en zijn gelobby. Hij veroordeelt de verstrengeling van politici en de financiële sector, en viseert zo ook Clinton. Tot 2015 werd ze betaald door bedrijven, zoals zakenbank Goldman Sachs, om toespraken te houden. "Ik ben nooit betaald om speeches te geven bij Goldman Sachs", zei Sanders.