Landing SpaceX-raket loopt fout af

Een nieuwe poging van ruimtevaartbedrijf SpaceX om een raket te laten landen op een platform in de Stille Oceaan is opnieuw mislukt. Daarmee is het de derde keer dat zo’n testlanding de mist in gaat. Het is de grote droom van Elon Musk, de grote man bij SpaceX, om een herbruikbare raket te maken.

Gisteren werd de Falcon-raket met succes gelanceerd. Het tuig bracht een satelliet in een baan rond de aarde, en keerde daarna –gedeeltelijk toch– terug naar onze planeet. Het doel is om een deel van de raket te kunnen hergebruiken. Het gaat om het stuk dat zorgt voor de aandrijving van het ruimtetuig. Zo wil SpaceX ruimtevaart duurzaam en rendabel maken, want zo’n recuperatie kan een besparing van miljoenen euro’s betekenen.

Toch is er nog werk aan de winkel, want het terugkeren naar aarde is geen sinecure. Bij twee vorige pogingen om te landen op een drijvend platform ging het mis. En ook bij de derde poging liep het niet goed af. De raket kwam te hard neer waardoor een poot afbrak en het gevaarte neerviel. Elon Musk zei op Twitter dat “de snelheid oké was”, maar er dus iets foutging met het landingsstel. 

Eerder wel succes

Eerder slaagde SpaceX er wel in om een raket te laten landen op aarde. Ook toen ging het om een Falcon 9, die naar de ruimte werd gestuurd om satellieten af te leveren. Zo’n elf minuten na de lancering landde het ruimtetuig in Cape Canaveral in Florida.