Straks ook Uber-taxi's in de lucht?

Het lucht- en ruimtevaartconcern Airbus waagt zich samen met de alternatieve taxidienst Uber aan een project voor de verhuur van helikopters. Dat zei Airbus-CEO Tom Enders vandaag op de internetconferentie DLD in het Duitse München.

Via het innovatiefonds A3 - dat in nieuwe technologiën moet investeren - plannen Uber en Airbus een proefproject voor een taxidienst in de lucht in de Verenigde Staten. Uber test al een soortgelijk product met de dienst Chopper.

Airbus-dochter Airbus Helicopters verkoopt jaarlijks minder dan 500 helikopters. A3 moet voor Airbus in Silicon Valley wereldwijd innovatieve bedrijven in de lucht- en ruimtevaart opsporen en daarin investeren. Het fonds heeft daarvoor 150 miljoen euro.

Nieuwe spelers op de markt
Enders zei op de conferentie nog dat private ruimtevaartondernemingen zoals SpaceX van de Amerikaanse ondernemer Elon Musk de gevestigde lucht- en ruimtevaartindustrie hebben wakker geschud. "Eerlijk gezegd, we hebben hen niet echt ernstig genomen", aldus Enders. Dat is intussen veranderd. SpaceX is nu een ernstige speler op de markt, die tot voorheen door staatsgesteunde bedrijven werd overheerst. De nieuwe spelers hebben de industrie stevig door elkaar geschud en dwingt de sector ertoe sneller en innovatiever te worden. Airbus bouwt onder andere de Europese draagraketten Ariane en verschillende satellieten. SpaceX heeft een eigen transportsysteem voor het Internationaal Ruimtestation.