Aanslag Burkina: Nederlander en Fransen onder doden

Bij de terreuraanslag op het luxehotel Splendid in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou zijn 28 mensen om het leven gekomen. Onder hen zeker één Nederlander en twee Fransen. De Canadese premier Justin Trudeau heeft laten weten dat er ook zes Canadezen onder de slachtoffers zijn. Een 30-tal mensen raakte ook gewond.

De Nederlander kwam om tijdens de gijzeling in het hotel. Het gaat om een 67-jarige man die als vrijwilliger werkte in Burkina Faso. Justin Trudeau, de Canadese premier zei over de aanslag: “We zijn diepbedroefd door deze harteloze gewelddaden op onschuldige burgers.”

Fransen en Zwitsers
Eerder meldde Parijs dat er twee Franse slachtoffers zijn. Het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er ook twee Zwitsers zijn omgekomen.

Vooral buitenlanders
De terroristen hadden het gemunt op een hotel waar vooral buitenlanders komen. Het merendeel van de slachtoffers zijn blanken, meldde een bron dicht bij het parket. Ook lieten minstens vijf Burkinezen het leven, klinkt het nog.

Zeer jonge daders
De drie daders werden inmiddels geïdentificeerd. Volgens getuigen waren de drie mannelijke jihadi’s zeer jong, aldus minister Simon Compaoré. De aanslag werd opgeëist door een Noord-Afrikaanse tak van het terreurnetwerk al-Qaida.