"135 doden bij gevechten met IS"

Bij een aanval van terreurmilitie Islamitische Staat in de stad Deir ez-Zor in het oosten van Syrië zouden 135 mensen om het leven zijn gekomen, onder wie 85 burgers. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een website die vanuit Groot-Brittannië rapporteert over het Syrische conflict. Eerder maakte het observatorium melding van de dood van 75 soldaten en militieleden.

Volgens Rami Abdel Rahmane van het observatorium, dat zich baseert op een eigen netwerk van informanten kwamen minstens 85 burgers en 50 soldaten om het leven bij aanvallen op verschillende plaatsen in de stad. Volgens het observatorium liet IS een bomauto ontploffen en slaagden de IS-strijders er zo in het noorden van het stad te betreden.

"Barbaarse en laffe moordpartij"
Indien de aantallen bevestigd worden zou het om een van de hoogste slachtofferaantallen zijn op één dag sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië bijna vijf jaar geleden. De overheid heeft via het staatspersagentschap Sanaa de "barbaarse en laffe moordpartij" tegen de burgers veroordeeld.

Deir ez-Zor is de enige plek in het oosten van het land waar nog de Syrische vlag wappert. Delen van de stad en omgeving, inclusief militaire luchthaven, zijn nog in handen van regeringssoldaten. IS zou nu 60 procent van de agglomeratie in handen hebben.

IS-strijders
In de noordelijke provincie Aleppo zouden zestien IS-strijders gedood zijn toen ze een aanval waagden op regeringsstellingen nabij de stad al-Bab, aldus het observatorium. Volgens de staatstelevisie konden de regeringstroepen een offensief in de regio afslaan. Volgens het observatorium is het alleszins zo dat Russische vliegtuigen bombardementen uitvoeren in de regio. De voorbije dagen zou het leger opgerukt zijn naar al-Bab, een IS-bolwerk.

Foto: archief