Dossier Vluchtelingencrisis

"EU-brandstoftaks om migratie te betalen"

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble pleit voor een bijkomende taks op brandstoffen in heel de Europese Unie om de toenemende kosten verbonden aan de Europese migratiekwestie te financieren. Dat zei de christendemocraat vandaag in de Süddeutsche Zeitung.

"We moeten de buitengrenzen van de Schengenzone beveiligingen. Dit probleem niet aanpakken omdat er te beperkte middelen zijn, kan niet", zei Schäuble aan de Duitse krant. Daags tevoren waren de Europese ministers van Financiën er niet in geslaagd om tot een haalbaar plan te komen om de migratiekosten te betalen. "Ik stelde voor dat we een taks zouden kunnen heffen op elke liter brandstof, indien er onvoldoende middelen zijn in nationale begrotingen of het Europese budget", aldus de partijgenoot van bondskanselier Angela Merkel. Cijfers noemde hij evenwel niet in de krant.

Eigen partij tegen
Ook in eigen land is er tegenkanting voor Schäubles idee. De vicevoorzitter van zijn eigen CDU-partij, Julia Klöckner, verwierp het voorstel, net als Sahra Wagenknecht, fractieleidster van de linkse partij Die Linke. Ook allerlei automobielclubs uitten tegenkanting.

Schäuble herhaalde in de krant nog zijn pleidooi om het leger in te schakelen om de politie bij te staan bij binnenlandse operaties. "We moeten bekijken waarom alle andere Europese landen de inzet van het leger, op basis van duidelijke wettelijke voorwaarden, toestaan om de politie te helpen, maar wij niet."