Zeker 29 doden bij aanval op hotel in Burkina Faso

In Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, zijn zeker 29 mensen omgekomen bij een terroristische aanslag, uitgevoerd door een vierkoppig team van de Afrikaanse tak van al-Qaida. De aanval, gevolgd door een gijzeling in het Splendid Hotel, duurde zowat vijftien uur. Er is ook sprake van een dertigtal gewonden.

De terroristen hadden het gemunt op een hotel dat vaak aangedaan wordt door buitenlanders. Het merendeel van de slachtoffers waren dan ook blanken, zo gaf een bron dicht bij het parket aan. Ook lieten minstens vijf Burkinezen het leven, klinkt het nog.

Eén van de slachtoffers is een 67-jarige Nederlander die in het land actief was als vrijwilliger. Ook kwamen er zes Canadezen, twee Fransen en twee Zwitsers om. Er zouden achttien nationaliteiten te vinden zijn onder de slachtoffers.

Aanvallers
Vanochtend bestormden Burkinese veiligheidstroepen in samenwerking met een 30-koppig Frans eliteteam het hotel en werden drie aanvallers gedood. De drie daders werden inmiddels geïdentificeerd. Volgens getuigen waren de drie mannelijke jihadi's zeer jong.

al-Qaida
De aanslag werd opgeëist door al-Qaida in de islamitische Maghreb (Aqim), aldus de Amerikaanse organisatie SITE, die islamistische websites screent. Volgens SITE schreef Aqim zelf dat er dertig "kruisvaarders" werden gedood.

Geen Belgen
De Belgische ambassade heeft de Belgen die in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou verblijven een bericht gestuurd om binnen te blijven of naar huis te gaan. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat er Belgen onder de slachtoffers zijn.

"Hotel vol booby traps en explosieven"
“De aanslag was erg goed voorbereid”, vertelt VTM NIEUWS-journalist Julie Colpaert, die de situatie op de voet gevolgd heeft. “Ze hebben eerst chaos veroorzaakt, brand gesticht met autobommen om daarna dat hotel binnen te stormen. Dat hebben ze dan volgestouwd met explosieven. Ze wilden duidelijk de reddingsoperatie bemoeilijken, want lange tijd kon het leger niet op het bovenste verdiep geraken, omdat het vol zat met booby traps en explosieven. Daarom heeft het ook uren geduurd voor die gijzelaars konden bevrijd worden.”

Transitie
De aanslag komt zeer slecht voor het West-Afrikaanse land, dat net een periode van transitie wist te bezegelen met een nieuw democratisch bewind. Burkina Faso werd 27 jaar lang geregeerd door dictator Blaise Compaoré, die in oktober 2014 moest vluchten na een volksopstand.