Storm op zee nekt drugskoeriers

Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag moesten vier Nederlandse sportvissers gered worden op de Noordzee, nadat de mast van hun boot afgebroken was. Nu blijkt het om drugskoeriers te gaan.

De 12 meter lange vissersboot raakte donderdagmiddag in de problemen door motorpech tijdens het zware stormweer, voor de kust van Zeebrugge. De mast brak af en het schip raakte op drift. Uiteindelijk strandde de boot in Cadzand. Douane en politie troffen daar honderden kilo's drugs aan in de boot. Wellicht gaat het om cocaïne. Eén van de vier opvarenden werd aangehouden. Het gaat om een 24-jarige Nederlander.

Kosten zelf betalen
Pas in de loop van de nacht konden de opvarenden in de monding van de Westerschelde worden gered na een gezamenlijke inspanning van de Nederlandse Kustwacht, de Belgische luchtmacht en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

Zo'n reddingsoperatie is niet goedkoop. Bart Tommelein, staatssecretaris voor Noordzee, tweette dat de opvarenden de kosten zelf mogen betalen.

 De vier mannen werden naar ons land gebracht waar zij inmiddels zijn ontslagen uit het ziekenhuis. Het onderzoek naar hen loopt nog.

Foto's: KNRM Breskens