Medicijntest gaat mis: patiënt hersendood

In Frankrijk is een medicijntest grondig fout gelopen. Een man is hersendood en ligt in coma, vijf anderen moesten in kritieke toestand in het ziekenhuis worden opgenomen. Dat maakte de minister van Volksgezondheid bekend. 

Het experiment vond plaats in een erkende privékliniek in Rennes bij een aantal gezonde vrijwilligers. Over het soort medicijn is momenteel nog niets bekend, maar zes mensen moesten na het testen in kritieke toestand worden opgenomen in het Universitaire ziekenhuis van Rennes. Een van de vrijwilligers is hersendood en ligt momenteel in coma. 

Het parket van Rennes heeft een onderzoek gestart naar het incident, ook het geneesmiddel zal grondig onderzocht worden.  De Franse minister van Volksgezondheid Marisol Touraine zou straks een persconferentie geven.

Strenge regels

Ook bij ons worden nieuwe medicijnen op mensen uitgetest, zogenaamde 'eerste fase testen'. De regels daarvoor zijn streng, en liggen internationaal vast. Alle risico uitsluiten is moeilijk, maar het gebeurt uiterst zelden dat er iets misloopt.