Dossier President Trump

'Bromance' tussen Trump en Cruz voorbij

Het is donderdag tijdens een televisiedebat tot een stevige discussie gekomen tussen de Republikeinse presidentskandidaten Donald Trump en Ted Cruz. Trump haalde aan dat Cruz geen waardige kandidaat is omdat hij in Canada geboren is, terwijl Cruz Trump aanviel rond zijn "New Yorkse waarden". De kandidaten richtten bovendien hun pijlen op de Democrate Hillary Clinton, die volgens hen als president "een ramp" zou zijn voor de veiligheid in de Verenigde Staten.

Koploper Donald Trump vroeg zich tijdens het debat af of Cruz wel een waardige presidentskandidaat is, aangezien hij in Canada geboren is. Cruz verdedigde zich met de melding dat zijn moeder een Amerikaanse is, waardoor hij automatisch een Amerikaanse burger is.

"Bromance is voorbij"
Daarna haalde hij de "New Yorkse" waarden aan van Trump. Volgens de ultraconservatieve senator van Texas zijn New Yorkers sociaal-liberalen, en houden ze zich graag bezig met "media en geld". Hij haalde bovendien Trumps mening over abortus en het homohuwelijk aan om hem in diskrediet te brengen. Daarop vermeldde Trump de aanslagen van 11 september 2001 en de kracht van de burgers van New York na die aanslagen, die de ware geest van New Yorkers laten zien, waarop applaus volgde van het publiek.

Het was de eerste keer dat de twee kandidaten, die op nummer één en twee staan in de peilingen, zo hard naar elkaar uithaalden. Trump verklaarde na het debat dan ook "dat de 'bromance' blijkbaar voorbij is".

Cruz rukt op
Uit een peiling van CBS News en de New York Times van donderdag staat Trump aan de leiding met 36 procent, gevolgd door Cruz (19 procent) en Marco Rubio (12 procent). Cruz heeft echter een grote stap voorwaarts gezet in de staat Iowa, waar op 1 februari de eerste voorverkiezing plaatsvindt. In sommige peilingen staat hij zelfs op de eerste plaats.

Gemeenschappelijke vijand
De kandidaten hebben bovendien één gemeenschappelijke vijand: de Democratische kandidate Hillary Clinton, die ze tijdens het debat "een ramp voor de nationale veiligheid" noemden.

Zo sprak ex-gouverneur van Florida Jeb Bush over "een puinhoop", moest Clinton aan de macht komen. Over de huidige Democratische president Barack Obama zei hij dat de "wereld verscheurd is" sinds hij president is.

Volgens senator Marco Rubio is Clinton door de zaak Benghazi gediskwalificeerd is als opperbevelhebber. "Ze zou niet enkel een ramp zijn. Iemand die niet op een geschikte manier kan omgaan met informatie gelinkt aan de veiligheid, kan geen opperbevelhebber zijn", zei hij.