Verdachten aanslag Jakarta geïdentificeerd

De Indonesische politie verkeerde vrijdag in de hoogste staat van paraatheid, een dag na de dodelijke aanslagen in het centrum van Jakarta. De aanslagen werden opgeëist door Islamitische Staat (IS), meerdere aanvallers konden al geïdentificeerd worden.

Vijf mensen vielen donderdag, gewapend met explosieven en wapens, een café en een politiebureau aan in het centrum van Jakarta. Twee daders bliezen zichzelf volgens de politie op, de anderen openden het vuur. Twee burgers, een Canadees en een Indonesiër, kwamen om, net als de vijf aanvallers. Volgens de politie raakten ook 24 mensen gewond, onder hen drie buitenlanders en zes Indonesische politieagenten.

Aanvallers geïdentificeerd
Volgens politiewoordvoerder Anton Charliyan werden vier aanvallers geïdentificeerd, al werd hun identiteit niet vrijgegeven. Tijdens een huiszoeking bij een van de verdachten werd ook bewijsmateriaal aangetroffen dat erop wijst dat de aanvallers banden hadden met IS. De drie verdachten waarvan eerder vrijdag sprake was, blijken niets te maken te hebben met de aanslagen.

Opperste staat van paraatheid
Intussen verkeert de Indonesische politie in de hoogste staat van paraatheid. "We hebben de beveiliging aan overheidsgebouwen, ambassades en winkelcentra opgevoerd", aldus Charliyan nog.

Zit brein in Syrië?
De politie verdenkt de Indonesische extremist Bahrun Naim ervan achter de aanslagen te zitten. Hij vecht momenteel in Syrië aan de zijde van terreurgroep IS. Hij is een van de stichters van Katibah Nusantara, een strijdersgroep in Zuidoost-Azië en Syrie, waar IS grote gebieden controleert.