Dossier Terreur in Parijs

Parket woest om gelekte identiteit kamikaze

De kamikaze die zichzelf op 18 november 2015 opblies in het appartement in Seine-Saint-Denis, is op basis van beelden in de Parijse metro geïdentificeerd als Chakib Akrouh. Op die beelden van 13 november, de avond van de aanslagen in Parijs, was de man te zien in het gezelschap van Abdelhamid Abaaoud, die ook omkwam in hetzelfde appartement in Saint-Denis. Dat meldt het federale parket vrijdag.

"Een analyse van de foto's van de persoon die op 13 november 2015 om 22.14 uur Abdelhamid Abaaoud in de Parijse metro vergezelde na de aanslagen, liet de speurders van de federale gerechtelijke politie toe een verband te leggen met de genaamde Chakib Akrouh", aldus het federale parket. "De vergelijking van het DNA-staal dat op 17 december 2015 afgenomen werd van de moeder van betrokkene, met de DNA-stalen afgenomen op de plaats van de explosies in Saint-Denis bevestigden dat het Chakib Akrouh betrof."

De man was op 27 augustus 1990 geboren in Sint-Agatha-Berchem en had de Belgische nationaliteit. Sinds 27 augustus 2014 was hij ambtshalve geschrapt in Sint-Jans-Molenbeek en op 29 juli 2015 was hij door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep tussen 30 november 2012 en 15 februari 2015. In datzelfde vonnis was Abdelhamid Abaaoud veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar.

Islamitische Staat
"Chakib Akrouh was op 4 januari 2013, na reservatie van een enkele vlucht naar Istanbul, vanuit Zaventem naar Turkije vertrokken, nadat hij veelvuldig vertoefde bij de jihadistische groepering van Khalid Zerkani en Soufiane Alilou", voegt het federale parket er nog aan toe. In Syrië sloot hij zich eerst aan bij de terreurmilitie IS (Islamitische Staat).

Federaal parket woedend
Het federaal parket is uitermate ontstemd dat de identiteit van de kamikaze die zichzelf op 18 november 2015 opblies in Seine-Saint-Denis, donderdag is uitgelekt in de Franse pers en de procureur van Parijs daarop een persmededeling de wereld heeft ingestuurd, zonder het Belgische federaal parket te verwittigen. Vrijdag worden huiszoekingen uitgevoerd bij de familie van de man, Chakib Akrouh, maar de kans dat die nog iets bruikbaars opleveren, is uitermate klein, klinkt het.

De identiteit van Akrouh lekte donderdag uit in de Franse pers, waarna de procureur van Parijs een persmededeling de wereld instuurde zonder eerst het federaal parket in België op de hoogte te brengen. Eén en ander zet flink wat kwaad bloed. "We hebben vandaag in allerijl nog huiszoekingen laten uitvoeren maar de kans dat dit spoor na de lekken doodloopt, is bijzonder groot", klinkt het bij het federaal parket.

De Belgische speurders hadden immers uit de entourage van Chakib Akrouh mogelijks nog heel wat bruikbare informatie kunnen verzamelen maar die kans is nu wel bijzonder klein geworden. Ook het feit dat het Franse gerecht met de identificatie uitpakt terwijl die het werk is van speurders van de Belgische federale gerechtelijke politie, kan op weinig begrip rekenen.

Bekijk ook: