Doden na reeks aanslagen in Jakarta

Bij verschillende bomaanslagen in het centrum van de Indonesische hoofdstad Jakarta zijn zeker zeven doden gevallen, onder wie ook terroristen. Na de ontploffingen ontstond ook een vuurgevecht tussen de politie en vermoedelijke daders. De Indonesische president heeft het over een terroristische aanval, maar roept de bevolking op om kalm te blijven. Een aan IS-gelinkte groep heeft de aanslagen opgeëist.

Verschillende media spreken van zes verschillende explosies. Een daarvan vond volgens de politie plaats vlak bij het Sarinah-winkelcentrum. Dat ligt aan een van de hoofdstraten van de stad en is in de buurt van het presidentieel paleis en de kantoren van de Verenigde Naties. Bij de aanslagen raakte ook een Nederlander zwaargewond. Zeker een ontploffing is volgens de politie het werk van een zelfmoordterrorist. Die zou hebben toegeslagen aan een Starbuckscafé.

Iemand was de gebeurtenissen aan het café aan het filmen toen er plots nog een bom ontplofte, zo is te zien op onderstaande video.

Vier vermoedelijke daders zijn intussen doodgeschoten, zegt de Indonesische politie. De vier werden doodgeschoten in een vuurgevecht in een bioscoop dat in hetzelfde gebouw ligt als het Starbuckscafé. Het gebouw werd helemaal doorzocht en is intussen weer vrijgegeven.

Islamitische Staat
Het vermoeden van de Indonesische autoriteiten lijkt bewaarheid te worden: IS heeft de aanslagen in de Indonesische hoofdstad Jakarta opgeëist. IS-strijders voerden donderdag aanslagen uit op buitenlanders en de veiligheidsdiensten, meldde een woordvoerder van de terreurorganisatie aan het nieuwsagentschap al-Amak. Toch is enige voorzichtigheid geboden, want de informatie wordt nog geverifieerd.

IS zou vlak voor de aanslagen een cryptische boodschap hebben verstuurd dat er een "concert zal plaatsvinden in Indonesië dat in alle internationale nieuwsberichten zal zitten". De woordvoerder van de nationale politie vermoedde dan ook dat ze "de aanslagen in Parijs als voorbeeld genomen hebben". Eerder had Islamitische Staat al gedreigd dat Indonesië "in de spotlights zou komen de staan".

Indonesië werd al eerder getroffen door aanslagen van moslimterroristen. De dodelijkste aanslag was in 2002, op het eiland Bali. Toen stierven er 202 mensen, onder wie veel toeristen. De laatste grote aanslag in Jakarta was in juli 2009. Toen ontploften er bommen aan twee luxehotels. De politie is de laatste jaren relatief succesvol geweest in het ontmantelen van lokale terreurcellen, maar maakte zich meer en meer zorgen over groepen die geïnspireerd zijn door Islamitische Staat en over Indonesiërs die gaan strijden zijn Syrië of Irak. In Indonesië zelf wonen voornamelijk gematigde moslims.

Binnen blijven
De politie vraagt mensen om binnen te blijven en weg te blijven van de ramen. De omgeving werd afgezet. Honderden mensen werden geëvacueerd uit de wijk. De Vlaamse schrijver David Van Reybrouck is in Jakarta en was in zijn hotel, dat vlak bij de plek ligt waar de bommen ontploften. In onderstaande video doet hij zijn relaas.

Bij de aanslag vielen geen Belgische slachtoffers. Dat bevestigt Buitenlandse Zaken. Het reisadvies is wel licht aangepast voor Indonesië: wie in het land is moet voorzichtig zijn, zeker in de getroffen wijk in Jakarta.