Aanslag Turkije: drie IS-leden opgepakt

De Turkse politie heeft in Antalya, in het zuiden van het land, drie vermoedelijke leden van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) opgepakt. Het gaat om drie Russen, zo berichtten Turkse media. Later vandaag werden vier anderen aangehouden in Istanboel. Dinsdag vond in het toeristische hart van Istanboel een zelfmoordaanslag plaats die wordt toegeschreven aan IS. Tien mensen lieten het leven.

Bij een huiszoeking werden verschillende documenten en datadragers in beslag genomen. Of de arrestaties in rechtstreeks verband staan met de aanslag in Istanboel, is niet duidelijk.

Dinsdag werden op verschillende plekken in Turkije, onder meer in Ankara en Izmir, ook al 65 vermoedelijke IS-leden geklist. Ook hier is niet duidelijk of er een verband is met de zelfmoordaanslag in Istanboel.

De autoriteiten konden intussen wel de zelfmoordterrorist identificeren. Het gaat om een jonge Saoedi die op 5 januari geregistreerd werd als vluchteling. En dat terwijl op 4 januari nog een melding binnenkwam dat toeristische doelwitten in Istanboel geviseerd zouden worden.

Tien Duitse doden
Bij de aanslag kwamen tien Duitse toeristen om. Dat heeft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. Zeven Duitsers liggen ook nog gewond in het ziekenhuis. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zegt wel dat er geen enkele aanwijzing is dat de aanslag specifiek Duitsers viseerde. Na de aanslag werden de vlaggen aan alle openbare gebouwen in de hoofdstad Berlijn halfstok gehangen.