De Keyser: "Obama gelooft nog in change"

“We zagen een ontspannen en zelfverzekerde president Obama tijdens de State of the Union”, dat zegt VTM NIEUWS-correspondent Greet De Keyser vanuit de VS. “Hij sprak in zijn allerlaatste speech vooral over wat hij de afgelopen zeven jaar heeft bereikt. Maar opvallend en dat is niet zo traditioneel voor een State of the Union: hij had het ook over de dingen waarover hij spijt had.”

De politie verdeeldheid in Washington is nooit groter geweest. “Dat spijt Obama nu. Toch sloot hij zijn speech af zoals hij die tijdens zijn allereerste State of the Union begon: hij gelooft nog steeds in “change” en in de Amerikanen: “The state of our union is strong”.”

“Nog opvallend was dat hij, zonder hem bij naam te noemen, Donald Trump in het vizier nam. Trump wil de moslims de toegang tot de VS ontzeggen, maar dat is niet de weg die Amerika moet opgaan volgens Obama”, aldus Greet De Keyser.

"Amerikanen minder optimistisch dan Obama"

“De Amerikanen zijn toch iets minder optimistisch dan de president gisterenavond tijdens de State of the Union”, zegt Greet De Keyser. “Als we kijken naar de tevredenheidscijfers over zijn prestatie in twee termijnen in het Witte Huis, dan is toch maar 46% van de Amerikanen optimistisch. 70% vindt dat het land op de slechte weg is op dit ogenblik. Daar gaat het vooral om een gebrek aan vertrouwen in de strijd tegen terreur.”