Amerikaanse schepen in Iran vrijgegeven

Iran heeft de twee schepen van de Amerikaanse marine vrijgegeven. De oorlogsschepen hadden een defect in het navigatiesysteem en waren in de Perzische Golf terechtgekomen, in Iraanse territoriale wateren.

Aan boord van de schepen bevonden zich tien Amerikaanse soldaten. Zij werden inimddels ook vrijgelaten. Dat heeft de Iraanse Revolutionaire Garde in een communiqué laten weten.

Voortdurend contact
Volgens Iran ging het niet om spionage maar was de oorzaak van het incident een technisch defect aan het navigatiesysteem van de twee marineboten die onderschept werden in de Perzische Golf. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Iraanse ambtgenoot Mohammed Javad Zarif waren na het voorval voortdurend in contact met mekaar. 

Diplomatieke betrekkingen
Iran en de VS onderhouden sinds meer dan 35 jaar geen diplomatieke betrekkingen. Sinds zo'n twee jaar hebben de buitenlandministers van beide landen mekaar in het kader van de onderhandelingen over het nucleaire programma van Iran wel al meermaals ontmoet. Na het nucleair akkoord van medio juli vorig jaar werken de twee ministers ook samen om een diplomatieke oplossing voor het conflict in Syrië te bewerkstelligen.