Dit zei Obama in laatste 'State of the Union'

Amerikaans president Barack Obama heeft dinsdag in zijn zevende en laatste State of the Union de toekomst voor de Verenigde Staten geschetst. Daarbij liet hij zich opmerkelijk optimistisch uit, in lijn met zijn eerste "Change"-campagne en in groot contrast met de campagne die de Republikeinen momenteel voeren. Obama riep de Amerikanen op om niet toe te geven aan de angst voor bijvoorbeeld de economische problemen of voor IS.

"Sterkste economie"
Obama wees erop dat de VS "de sterkste, meest duurzame economie ter wereld hebben". Onder zijn presidentschap kende het land de langste periode van banengroei in de private sector en de autosector beleeft een absoluut recordjaar, luidde het. "Iedereen die beweert dat onze economie in verval is, verkondigt fictie", haalde hij uit de naar de Republikeinen, en naar Donald Trump in het bijzonder.

Uithaal naar Trump
Indirect verwees Obama in zijn toespraak naar de Republikeinse kandidaat Donald Trump, die moslims de toegang tot Amerika wil ontzeggen. "We moeten beleid dat mensen van een bepaald ras of een bepaalde religie als mikpunt heeft, verwerpen. De wereld respecteert ons niet alleen vanwege ons arsenaal, maar ook vanwege onze diversiteit, onze openheid en de manier waarop we elk geloof respecteren."

"IS geen bedreiging"
In verband met Islamitische Staat beklemtoonde Obama dat die erg gevaarlijk zijn, "maar geen existentiële bedreiging vormen voor onze natie". Hij riep het Congres op om de resolutie voor een militaire interventie tegen IS in Irak en Syrië goed te keuren.

"Guantanamo sluiten"
De president bracht ook een oude belofte uit zijn eerste ambtstermijn ter sprake: de sluiting van de militaire gevangenis Guantanamo. "Die is duur, nutteloos en haar bestaan wordt door onze vijanden gebruikt om aanhangers te rekruteren". Aan het Congres vroeg Obama om ook het handelsembargo met Cuba op te heffen. "Als jullie ons leiderschap en geloofwaardigheid op het continent willen vergroten, geef dan toe dat de Koude Oorlog voorbij is en hef het embargo op!".

Aandacht voor klimaat
Obama had in zijn laatste State of the Union ook aandacht voor het klimaat. “Zeven jaar geleden hebben we de grootste investering gedaan in schone energie. Op veel plaatsen is windenergie al goedkoper dan ‘vuile’ energie. Door zonne-energie zijn er meer jobs en hebben mensen een lagere energierekening. Ook importeren we steeds minder olie uit andere landen.

Politieke meningsverschillen
Aan het Congres vroeg hij om de toon die verdeeldheid zaait te milderen en de partijpolitieke meningsverschillen te overwinnen.

"Amerika heeft in het verleden al grote veranderingen meegemaakt: oorlogen en depressies, de influx van migranten, bewegingen voor burgerrechten.... Elke keer waren er die ons waarschuwden voor de toekomst, die beloofden dat ze de glorie van het verleden zouden herstellen. Maar elke keer zijn we deze angsten te boven gekomen", klonk het.

Divers publiek
In de publiekstribunes zaten op uitnodiging van de Democraten verschillende gesluierde moslimvrouwen, net als een Syrische vluchteling die recentelijk in de VS is gearriveerd. Jim Obergefell, één van de pleitbezorgers voor het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht, zat achter First Lady Michelle Obama.

  • Lees ook: Greet De Keyser: "Barack Obama gelooft nog in 'change'

    Herbekijk de volledige State of the Union van president Obama