Dossier Vluchtelingencrisis

Niet-Duitsers met celstraf sneller land uit

De federale coalitiepartners in Duitsland zijn het dinsdag eens geworden over het versoepelen van de voorwaarden om veroordeelde vluchtelingen uit te wijzen. Die "hervorming" volgt op de gebeurtenissen van Nieuwjaarsavond in Keulen en enkele andere steden. Het "harde, maar juiste" regeringsbesluit werd op een persconferentie uit de doeken gedaan door minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière.

Berlijn wil dat nu ook buitenlanders die tot een celstraf, zelfs een voorwaardelijke, zijn veroordeeld, verplicht moeten worden om over de grens gezet te worden. Dat is een voorstel van bondskanselier Angela Merkel, die zich door de woede onder de Duitse bevolking veroorzaakt door met name de seksuele wandaden van haast uitsluitend niet-Duitsers verplicht zag fermer taalgebruik te bezigen in haar tot voor kort "zachte" vluchtelingenbeleid.

Tot dusver gold vooral de procedure dat iemand pas uitgewezen kan worden als die tot drie jaar cel of meer is veroordeeld én op voorwaarde dat het leven of de gezondheid van die persoon niet wordt bedreigd in diens land van oorsprong.

Sinds de gebeurtenissen van Nieuwjaarsnacht heeft de politie inmiddels al meer dan 500 klachten ontvangen van beroofde en/of aangerande vrouwen.