"Aanslag Istanboel was werk van IS"

Bij een explosie in een toeristische wijk in Istanboel zijn dinsdagochtend minstens 10 doden en 15 gewonden gevallen, vooral Duitse toeristen. De Turkse president Erdogan heeft bevestigd dat het om een terroristische aanslag gaat. Premier Davutoglu verklaarde later dat Islamitische Staat achter de zelfmoordaanslag zit. De explosie vond plaats aan het Sultanahmet-plein, een toeristische trekpleister.

Rond 10.20 uur (plaatselijke tijd) vond er een explosie plaats in de buurt van het Sultanahmet-plein. In de omgeving van dit plein liggen onder meer de bij toeristen zeer geliefde Hagia Sophia en de Blauwe Moskee. De politie, de hulpdiensten en de ontmijningsdiensten waren snel ter plaatse. Het plein werd ook onmiddellijk afgesloten voor buitenstaanders.

10 doden
Volgens lokale autoriteiten zijn er bij de explosie 10 doden en 15 gewonden gevallen. Het merendeel van de slachtoffers zijn buitenlanders, laat de overheid weten. Volgens een Turkse regeringsfunctionaris zijn minstens 8 Duitsers omgekomen en ook de Turkse premier Davutoglu meldde aan Duits bondskanselier Merkel dat "het merendeel" van de doden Duitsers zijn. Het aantal gewonde Duitsers loopt volgens de Turkse media op tot 8. Er wordt ook een Noor behandeld voor zijn verwondingen. Daarnaast zijn er ook twee Peruanen gewond geraakt.

Geen Belgen
Volgens Buitenlandse Zaken zijn er geen indicaties dat er Belgen onder de slachtoffers zijn”, dat zegt VTM NIEUWS-journalist Katrien Saelens. "Het is wel nog wachten op het definitieve resultaat. Het reisadvies voor Istanboel werd ook heel kort na de aanslag aangepast. Mensen die in de buurt van het plein zijn, worden gevraagd erg voorzichtig te zijn. Ze moeten ook nauwgezet de instructies van de lokale autoriteiten volgen.”

“IS achter aanslag”
De aanslag werd gepleegd door een Syriër. Dat heeft de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, verklaard. “Ik veroordeel het terroristische incident”, zei hij. “Het is een aanslag door een zelfmoordterrorist van Syrische origine. Helaas zijn er tien doden, onder wie zowel buitenlanders als Turken. Er zijn ook vijftien gewonden.” De Turkse premier Davutoglu heeft deze namiddag verklaard dat Islamitische Staat achter de zelfmoordaanslag zit. "Wie in verband wordt gebracht met de aanslag zal gestraft worden en we zullen onze strijd tegen IS verderzetten", zo zei hij op televisie.

Exact jaar geleden
Turkije is al lange tijd in de ban van terreur door het aanhoudende conflict met de Koerdische PKK en de oorlog in buurland Syrië. In oktober vorig jaar vielen er 99 doden bij twee aanslagen in de hoofdstad Ankara.

Precies een jaar geleden pleegde een zelfmoordterroriste een aanslag nabij een politiestation in de Sultanahmet-buurt. Bij de aanslag kwam toen een politieagent en de terroriste zelf om het leven.