Rellen tussen voor- en tegenstanders Pegida

In verschillende steden in Duitsland zijn maandagavond duizenden aanhangers én tegenstanders van anti-islambeweging Pegida op straat gekomen. In Leipzig en Potsdam kwam het tot rellen tussen de verschillende kampen en moest de politie ingrijpen.

In Leipzig vormden volgens de organisatoren 2.300 tot 2.800 aanhangers van de pro-migrantenbewegingen een lichtketting uit solidariteit met de vluchtelingen die de afgelopen maanden zijn aangekomen in Duitsland.

Daarnaast kwamen ongeveer 3.400 aanhangers van de Legida-beweging, de afdeling van Pegida in Leipzig, samen om te protesteren tegen de islam en het lakse asielbeleid van bondskanselier Angela Merkel. Volgens een Legida-woordvoerder verliep de manifestatie vreedzaam. De politie was wel talrijk aanwezig om beide groepen uit elkaar te houden.

"Seksterroristen"
Pegida uit Dresden had zijn leden opgeroepen om mee te manifesteren in Leipzig. "Als de meerderheid van de bevolking zijn gezond verstand zou gebruiken, dan zouden ze naar de hooivorken grijpen en de elitaire volksverraders uit het parlement, de gerechtshoven en de krantenredacties wereldwijd in elkaar slagen", zei Pegida-frontvrouw Tatjana Festerling. Ze noemde islamitische vluchtelingen "seksterroristen".

Hooligans
In de wijk Connewitz kwam het tot rellen. Een 250-tal gemaskerde rechts-extremisten, onder wie verschillende hooligans, werden door de politie opgepakt. Volgens de politie staken leden van linkse groeperingen bovendien vuilbakken in brand, en probeerden ze barricades op te richten. Daarenboven werd kort voor het begin van de Legida-manifestatie brand gesticht op het spoor tussen Dresden en Leipzig, en er werden ook twee brandbommen aangetroffen.

Avondwandelingen
In Potsdam probeerden tegenstanders van Pegida de deelnemers aan de zogenaamde "avondwandelingen", die door de politie naar het station werden begeleid, aan te vallen. Er werd met stenen, vuurwerk, verkeersborden en vuilbakken gegooid. De politie gebruikte pepperspray om de relschoppers tegen te houden. Volgens de agenten raakten verschillende agenten en manifestanten gewond.

Eerder op de avond hadden enkele honderden mensen op een vreedzame manier gemanifesteerd tegen Pegida, onder wie ook verschillende lokale politici. Onder het motto "Potsdam bekent kleur", pleitten ze voor een kosmopolitisch en tolerant Brandenburg en voor de integratie van vluchtelingen. Enkele honderden meters verderop vond een manifestatie van een honderdtal Pegida-aanhangers plaats.