330 ton voedsel naar uitgehongerde stad

Tientallen vrachtwagens met voedsel, water en medicatie komen rond deze tijd aan in Madaya, de Syrische stad waar zo'n 40.000 mensen al weken aan het verhongeren zijn. Eindelijk, want gisteren zijn er opnieuw vijf mensen gestorven van de honger. Er is ook hulp onderweg naar andere plekken in Syrië, want over het hele land zitten honderdduizenden burgers zonder eten en drinken.

Zowat 330 ton voedsel en medische hulp zijn op weg naar de stad. Dat moet genoeg zijn voor 40 dagen, aldus een bron bij de Syrische Rode Halve Maan. Madaya ligt op ongeveer 25 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Damascus en wordt sinds juli belegerd door troepen die trouw zijn aan de Syrische president Bashar al-Assad, met de hulp van strijders van de Libanese sjiitische Hezbollah.

Volgens de organisatie Artsen Zonder Grenzen zijn in Madaya al 23 mensen omgekomen door uithongering sinds begin december. De organisatie waarschuwde dat regelmatige voorraden essentieel zijn en dat een enkele hulplevering niet zal volstaan.