Dossier Terreur in Parijs

Trof Abaaoud jihadi's in Groot-Brittannië?

Het veronderstelde brein van de aanslagen van november in Parijs, Abdelhamid Abaaoud, is in 2015 naar het Verenigd Koninkrijk gegaan om daar andere 'jihadisten' te ontmoeten, zo heeft de Britse krant The Guardian zondag op gezag van niet nader genoemde veiligheidsbronnen gemeld.

Tijdens zijn bezoeken aan Londen en Birmingham heeft Abaaoud met zijn gsm ook foto's genomen van meerdere toeristische trekpleisters, aldus The Guardian. Volgens de krant kende Abaaoud sommige van de mensen die hij heeft ontmoet en zij zijn nu voorwerp van onderzoek door de binnenlandse veiligheidsdienst en antiterreureenheden van de Britse politie.

Vrij reizen door Europa
Abaaoud kon blijkbaar vrij door Europa reizen zonder door de ordediensten te zijn lastiggevallen. Hij kon per ferry naar Groot-Brittannië reizen ondanks een aanhoudingsbevel en bekend te zijn bij de Britse autoriteiten, aldus de krant. De Britse veiligheidsdiensten zijn het tripje pas op het spoor gekomen na de vondst van de gsm van Abaaoud in het appartement in Saint-Denis nabij Parijs waar hij op 18 november is gekomen tijdens een raid van de Franse ordediensten.

Dader al eerder in Groot-Brittannië
Sinds begin december maakte de Britse pers al gewag van banden tussen Abaaoud en een aantal Britse inwoners. Ook meldden die media reeds dat één van de veronderstelde daders van de aanslagen van Parijs al eerder dat jaar in Groot-Brittannië was geweest, zonder te zeggen om wie het ging.

Weinig reactie
De enige reactie toen kwam van het adjunct-hoofd van de politie van de West Midlands die in Birmingham actief is. Het luidde toen alleen dat die "hand in hand werkte met de collega's van de antiterreur in Londen en de veiligheidsdiensten om de Franse en Belgische onderzoeken te helpen en uiteraard alle terroristische dreiging met betrekking tot het Verenigd Koninkrijk aan te pakken".