Dossier Strijd tegen IS

Iraakse leger doodt topman van IS

Een belangrijke leider van de terroristische militie IS is volgens informatie van het Iraakse leger om het leven gekomen bij een luchtaanval in het westen van het land. De tweede plaatsvervanger van de leider van de terroristische militie, Aboe Bakr al-Bagdadi, kwam in de stad Barwana om bij een aanval van de Iraakse luchtmacht, zei een woordvoerder van het leger aan tv-zender CNN.

Assi Ali Mohammed Nasser al-Obeidi, zoals de man heet, was een belangrijke militaire bevelhebber van de terroristische militie in het westen van Irak en het oosten van Syrië. Obeidi was in een verder verleden actief binnen het veiligheidsapparaat van de Iraakse dictator Saddam Hoessein, klinkt het. Ook de aan de Iraakse regering loyale website Iraqinews.com meldt de dood van Obeidi. De website baseert zich op bronnen bij het ministerie van Defensie in Bagdad. 

De Iraakse regering krijgt steun van de VS en andere bondgenoten in de strijd tegen IS. De internationale militaire coalitie onder leiding van de VS zegt dat de terroristische militie het voorbije jaar grote delen van zijn veroverde grondgebied alweer uit handen heeft moeten geven.