Sean Penn had geheim gesprek met 'El Chapo'

De Mexicaanse drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzmán, die zes maanden voortvluchtig was nadat hij kon ontsnappen uit een zwaarbewaakte Mexicaanse gevangenis, heeft tijdens zijn vlucht een interview gegeven aan de Amerikaanse acteur Sean Penn. Dat interview verscheen zaterdag in het magazine Rolling Stone, daags na zijn arrestatie.

Sean Penn ontmoette de drugsbaron in oktober vorig jaar. In Rolling Stone doet hij het relaas van hoe die ontmoeting tot stand is gekomen. Via wegwerp-gsm's en een tussenpersoon: de Mexicaanse actrice Kate del Castillo. Penn vertelt in Rolling Stone dat hij er zeker van is dat hij gevolgd wordt. Dat lijkt ook te kloppen, want de autoriteiten kwamen de drugsbaron op het spoor door de contacten die hij had met onder andere Penn.

De acteur kan hem uiteindelijk spreken ergens diep in de Mexicaanse jungle. Zeven uur zitten ze samen aan tafel. Maar een interview is er nog niet, de twee komen overeen om het later te doen. Als bewijs van de ontmoeting, nemen ze een foto.

Fragment van twee minuten

Het plan is om 'El Chapo' enkele dagen later te interviewen. Door omstandigheden lukt dat niet. Uiteindelijk moet Penn zijn vragen doorsturen via filmpjes en krijgt hij de antwoorden van de drugsbaron terug ook in videovorm. Het interview gebeurde dus niet persoonlijk. Rolling Stone geeft op zijn website een fragment van twee minuten vrij. 'El Chapo' vertelt hoe hij op vijftienjarige leeftijd in het drugsmilieu terecht is gekomen: "Waar ik opgroeide is er geen andere manier om aan geld te komen." En hij praat ook over geweld en het gebruik ervan: "Enkel om mezelf te verdedigen. Ik zoek nooit zelf problemen."

Tijdens het interview gaat het ook even over zijn spectaculaire ontsnapping een half jaar geleden. Hij vertelt daarover dat hij zijn medewerkers een jaar op training stuurde in Duitsland, om daar tunnels te leren graven. De hele operatie kostte hem een miljoen dollar.

Veel kritiek

Het interview tussen Penn en de drugsbaron doet stof opwaaien. Er komt veel kritiek op het magazine en de manier van werken. De vraag wordt onder andere gesteld of Penn geen morele of ethische noodzaak zag om de drugsbaron aan te geven. Anderen nemen het dan net weer op voor Penn, want welke journalist zou zo'n kans laten liggen? Ook het feit dat het interview niet persoonlijk gebeurde, maar wel via een opgenomen video, doet hier en daar wenkbrauwen fronsen.

Maar het grootste probleem ligt hem in de afspraak die er gemaakt werd tussen Penn en El Chapo. Die laatste had namelijk verkregen dat hij het interview op voorhand mocht lezen én goedkeuren. Het magazine maakt zich sterk dat er geen aanpassingen nodig waren, maar de afspraak alleen is voor velen al een brug te ver. "Onaanvaardbaar in de journalistiek", luidt de kritiek.

Of de redactie van Rolling Stone daar echt wakker van zal liggen, lijkt sterk. De controverse zal de aandacht voor het artikel over de beruchte drugsbaron alleen maar doen aanzwellen.