Dossier Terreur in Parijs

Beelden van Abaaoud halfuur na aanslag

Adelhamid Abaaoud liep een halfuur na de aanslagen in Parijs op zijn gemak rond in een metrostation in de Franse hoofdstad. Dat blijkt uit camerabeelden waar het Franse nieuwsprogramma Info M6 de hand kon opleggen.

Abaaoud, het brein achter de aanslag in Parijs, was op die dertiende november zelf ook in de stad. Hij bedacht het plan niet alleen, maar voerde ook mee uit: hij was een van de schutters die mensen doodschoot op terrassen.

Op bewakingsbeelden is nu te zien hoe hij amper een halfuur later rondloopt in een metrostation in Montreuil. Schijnbaar rustig en ontspannen. Naast hem loopt nog een tweede man, het is niet duidelijk wie hij is. De beelden werden getoond door Info M6.

Niet lang na de aanslagen werd duidelijk dat Abaaoud het brein erachter was. De man uit Molenbeek was ook degene die de terreurcel in Verviers leidde. Hij werd, samen met Salah Abdeslam, de meest gezochte man ter wereld. Uiteindelijk leidde de klopjacht naar een appartement in Saint-Denis, waar zijn nicht Hasna Ait Boulahcen woonde. Abaaoud werd doodgeschoten, zijn nicht blies zichzelf op met een bommengordel.