Egypte: "Aanslag op hotel afgeslagen"

De Egyptische veiligheidsdiensten hebben vrijdagavond "een terreuraanslag" op een toeristenhotel in de badplaats Hurghada "afgeslagen". Twee verdachten vielen aan het Bella Vista Hurghada Hotel toeristen aan. Daarbij zijn drie buitenlandse toeristen gewond geraakt. Hurghada is een badplaats en toeristencentrum aan de Rode Zee.

Volgens de eerste berichten van het persagentschap Reuters hadden twee tot drie aanvallers het vuur geopend aan de ingang van een toeristenhotel. Later bleek het echter om twee aanvallers te gaan die toeristen aanvielen met steekwapens. Daarbij raakten volgens de eerste berichten een Duitse en een Deense toerist gewond. Later werd dat bericht echter gewijzigd in drie gewonden: twee Oostenrijkers en een Zweed.

"Terreuraanslag afgewend"

De twee aanvallers drongen via het restaurant het hotel binnen. Volgens persagentschap Associated Press opende de politie het vuur op de aanvallers en werd één van hen gedood en een ander gewond. Ook had één van de aanvallers een vlag van terreurgroep Islamitische Staat bij zich. Aanvankelijk was er ook sprake van een bomgordel, maar die informatie werd niet bevestigd door de Egyptische autoriteiten.

Aan de Egyptische staatszender vertelden de Egyptische veiligheidsdiensten dat een "terreuraanslag werd afgeslagen." Meteen na de aanval werd de omgeving van het hotel afgezet door de Egyptische politie. Ook de toegangsweg naar Hurghada werd naar verluidt versperd door de politie.

Bella Vista Hurghada Hotel

De aanval vond plaats in het Bella Vista Hurghada Hotel, vlakbij de Rode Zee. De Belgische touroperators Thomas Cook en Neckermann laten alvast weten dat ze geen Belgische toeristen in dat hotel hebben. "Het dichtstbijzijnde hotel dat Thomas Cook in Hurghada aanbiedt, bevindt zich op anderhalve kilometer van het bewuste hotel", zo zegt Thomas Cook.

"Ze zeiden dat er niets aan de hand was"

Op Brussels Airport is vanavond een vlucht uit het Egyptische Hurghada geland. Heel wat toeristen waren niet eens op de hoogte dat er zich iets afgespeeld heeft in de toeristische badplaats. Maar zij die er wel van wisten, waren er vrij gerust in. “We merkten wel wat ongerustheid op”, vertelt toeriste Inge Van Bruystegem. “De mensen in Hurghada probeerden ons te overtuigen dat er niets aan de hand was. Zij leven natuurlijk van toerisme.”